De Database

Wat zijn goede omstandigheden waarbij een aanpassing gemeten wordt?

We hebben “patm” pressure atmosphere, luchtdruk. (goede is rond de 1050 patm), bij slecht weer dan wel in de bergen daalt deze luchtdruk. We hebben temperatuur: een goede temperatuur is rond de 20 graden. Het spreekt voor zich dat bij vriestemperatuur en andere luchtdruk de waarden anders worden. Ook van invloed is de algehele staat van een auto/motor, banden, een draaiende airco, mindere drivetrain, goede staat van de injectoren/turbo etc. Alles is van invloed op de uiteindelijke prestaties. Een goed onderhouden auto is dus een pre.

Wat is een masterfile?

Een masterfile is een aanpassing gemaakt met de standaard motor configuratie, een masterfile kan men doen met een rollenbank maar ook met bv een Gtech http://www.gtechpro.com/ .

Een Gtech wordt vanwege de nauwkeurigheid veel gebruikt bij drag en circuit racing. Meer info over de Gtech en werking versus rollenbank kan men hier vinden: http://www.edjewrx.nl/g-tech-vs-rollenbank.html. Vaak echter komen de waarden tussen rollenbank en Gtech (in procenten) gewoon overeen.

Een rollenbank is natuurlijk wel makkelijk en sneller als je een auto hebt waar de hardware van veranderd is, daarvoor zijn meerdere runs nodig om de aanpassing/file passend te maken. Als deze allemaal in real life op de weg getest moeten worden, dan is dat met de Gtech toch wel “time consuming”.

Bij eenzelfde hardware configuratie is dit allemaal niet echt nodig, men weet tenslotte wat je verwachten kan wat betreft bv de maximum waarden die de standaard turbo, injectoren etc. gaan leveren.

Over het uitlezen van een ECM (engine control module):

Dit kan op verschillende manieren en is vaak afhankelijk van ECM type, motor en bouwjaar. De oudere versie’s, daar moet de chip los uitgelezen worden en daarna herbeschreven worden. Dan is er de obd poort,  deze manier om uit te lezen, gaat dan via de canbus of K-line. Dan kan men ook een ECM aanpinnen, hiervoor is natuurlijk een pinout nodig vaak in combinatie met een boot wire. De laatste ECM’s zijn voorzien van een pincode van Volvo deze moeten aangepint worden in combinatie met een boot-wire en al dan niet een extra terug koppelings draadje.

Bij sommige (nieuwere) types volvo kan men de ecm (engine control module) b.v. wel uitlezen als deze nog geen update heeft gehad, na een update kan dat door een andere firmware versie niet meer. Volvo werkt met autospecifieke pincodes, vele daarvan zijn ons bekend echter niet allemaal.

Technische check

Indien men bij ons de motorsoftware laat aanpassen (tuning) doen wij eerst een korte technische check op de motor een aanverwante onderdelen.
Deze check doet bij ons Dennis dan wel Kuba van Volvoservice.nl, dit om zeker te weten dat onze aanpassing tot zijn recht komt.
Aan deze check zijn geen kosten verbonden, aan eventuele reparaties wel.
Ter voorzorg willen we aangeven dat bij de oudere turbo benzine versie’s, 5 van de 10x de wastegate na de check verlopen blijkt te zijn, deze moet dan wel afgesteld worden.